هنگام خرید بونسای به نکات زیر توجه کنید تا بتوانید گیاهی سالم و تازه بخرید:
خرید بونسای را در بهار که رشد میکند و شکوفا میشود، انجام دهید. محل نگهداری (داخلی یا بیرونی) و سایر الزامات و همچنین نام گیاه را از فروشنده بپرسید تا بتوانید به خوبی از آن نگهداری کنید. نور مورد نیاز گیاه هم در داخل و هم در فضای باز مناسب است.
ساقه گیاه را با انگشت فشار دهید، اگر سفت نباشد به اصطلاح ریشه در خاک شل است یا رشد آن کافی نیست یا ریشه پوسیده است که خرید آن پیشنهاد نمیشود.
به دقت به برگهای آن نگاه کنید که از نظر اندازه و سالم بودن؛ برگها و ساقهها با هم مطابقت داشته باشند.
برای پی بردن به بیماری حشره زایی و آلوده نبودن به بیماری، نوک شاخهها یا برگها و محلهایی که برگ به ساقه متصل است دقت بررسی کنید که آفت نداشته و همچنین زیر برگها را به باشند.
پس از انتخاب گیاه، از فروشنده بخواهید آن را با روزنامه یا کاغذ کاملاً بپوشاند. تا نور مستقیم خورشید به آن نتابد و از باد کولر ماشین دور باشد. در زمستان نیز شیشههای اتومبیل بالا باشد. تغییر درجه حرارت ناگهانی گیاه، باعث ریزش برگهای آن میشود.
پس از خرید بونسای و ورود به خانه روزنامهها را جدا کنید. نخستین کار برای اینکه اثر انتقال ناگهانی از گلخانه به خانه را (تغییر محیط زیست) تا اندازهای خنثی کنید و گیاه با آب وهوای مکان جدید سازگار شود، روزی یکی دو بار در گرمترین ساعات روز با آبی که فاقد کلر باشد و برگهای آن را روزی یک یا دو بار با آب فشان اسپری کنید و با همان آب آبیاری کنید. (یک ظرف بدون درب را از آب پر کنید و به مدت ۲۴ ساعت در گوش بگذارید تا کلر آن تبخیر شود و از آن آب برای گیاه استفاده کنید).
از کود دادن به گیاه برای مدتی خودداری کنید و چنانچه پس از گذشت چند روز، چند برگ از برگهای تحتانی آن زرد و پژمرده شد نگران نباشید؛ زیرا این حالتی است که گیاه برای بقای خود در محیط جدید ایجاد میکند.
خرید-بونسای-گیاه-تزیینی
طبیعی است که گیاه در طی پذیرش شرایط محیط جدید، برگهای پیر و پایینی خو را از دست بدهد و برگهای جوان و تازه را که دمبرگ قویتر دارند و معمولاً در قسمت بالای ساقهها میرویند حفظ کند.
هرگز برگهای زرد را از ساقه جدا نکنید چون بهتر است این کار به طور طبیعی و به تدریج توسط خود گیاه انجام شود؛ زیرا گیاه قبل از دفع برگها، منفذی را که از جدا شدن دمبرگ از ساقه پدید میآورد میبندد و هیچ گونه خراشی باقی نمیماند تا مورد حمله میکروبهای عفونتزا قرار گیرد. اما اگر بیش از دو یا سه برگ زرد شد، نشانه آن است که بیش از حد یا سهل انگاری به گیاه آبیاری کردهاید یا گلدان را در مکانی تاریک قرار دادهاید.
از قرار دادن هر دو نوع بونسای در معرض نور مستقیم خورشید خودداری کنید. اگر گیاه خریداری شده آپارتمانی است، باید آن را در قسمت روشن آپارتمان قرار دهید و گیاه را در فضای باز در بالکن یا باغچه قرار دهید.
و همچنین به علت کوچک بودن گلدان بنسای، هر روز به آبیاری و اسپری آب روی برگها اقدام کنید. توجه داشته باشید که برخی از این گیاهان فضای باز به غرقابی حساس هستند و در روزهای بارانی باید محل آن را تغییر داده ۹ به محیطی خنک و پناهگاه برده شوند.
تشخیص سن برای خرید بونسای
تعیین سن برای خرید بونسای وبه طور کلی گیاهان از روی ظاهر آنها مشکل است. فقط پرورش دهنده این گیاه میتواند سن آن را به طور دقیق بیان کند و یا به روش شمارش آوندهای داخل تنه گیاه که برای گیاه زنده ناممکن است.
آفتشناسی بونسای
بنسای مانند هر موجود زنده دیگری ممکن است به بیماریهای مختلفی مبتلا شود. در چنین مواقعی باید حسابی حواستان را جمع کنید تا به موقع به داد گیاه برسید. از آنجا که هر درختی به صورت طبیعی دارای یک سری آفتهاست، امکان دارد همان آفتها سراغ بنسای هم بیایند.
مثلاً کرم درخت سیب، در نمونه بنسای آن هم دیده میشود. برای رفع این نوع مشکلات میتوانید از همان آفت کشهایی که برای درخت اصلی استفاده میکنید بهره ببرید.
بیماری دیگری که میان بنسایها کمی شایع است، پوسیدگی طوق تنه خوانده میشود. نشانهاش هم این است که گیاه در محل برخورد تنه با خاک دچار پوسیدگی میشود یا در جایش لق میزند و ثبات ندارد. آبیاری بیش ازحد گیاه، یکی از مهمترین عوامل پوسیدگی طوق تنه است.
در چنین شرایطی، گاه دیده میشود که برگها هم شروع به ریزش میکنند یا قهوهای میشوند. در چنین شرایطی، بونسای مرده است و قدرت روی پوست درخت کاهش مییابد.
اگر به موقع این بیماری تشخیص داده و خاک آن عوض شود، میتوان به بازگشت گیاهامیدوار بود. خیلی از کسانی که با روش نگهداری بنسای آشنایی کافی ندارند، گله میکنند و میگویند گیاهشان تا زمان بهار شرایط خوبی داشته، اما یک باره برگهایش ریخته و خشک شده است.
درختچه-ژاپنی-بونسای-سبز
آنها نمیدانند که باید بن سایهای خزان دار را در آغاز فصل پاییز در محیط باز و خارج از خانه نگه دارند تا اصطلاحاً به آن سرما بزند. درخت در این شرایط، به خواب زمستانی میرود و دوباره با آغاز بهار، رنگ و رویی تازه پیدا میکند. اگر به موقع این کار انجام نشود، مرگ زودرس، سراغ بن سای خواهد آمد.
در صورت مشاهده این علائم، با یک متخصص حفظ نباتات مشورت کنید تا دستورالعملهای کنترل را دریافت کنید. پس از دریافت دستور مبارزه، سمپاشی را روی چند برگ گیاه آزمایش کنید و پس از اطمینان از حساسیت یا مقاومت گیاه به سم، با توجه به غلظت و سایر موارد احتیاط سمپاشی را شروع کنید.
انواع آفات
شتهها: این حشرات دارای آلت مکنده هستند و با تغذیه از آنها، برگها خم و چین میشوند. آنها گیاه را ضعیف میکنند و ممکن است منجر به خشک شدن موضعی شوند.
مگس سفید: در پشت برگها تخمگذاری میکنند. تخمها سفید کنند. است. لاروهای آنها گیاه را ضعیف میمتمایل به سبز
کفشدوزکها: البته حشره کامل اینها مفید است شته را میو خورد اما لارو آنها به بافت گیاهی حمله میکند.
شتههای نرم بدن: که با سپر قهوهای خود به گیاه میچسبند و از شیره گیاه تغذیه میکنند، برگها زرد شده و گیاه ضعیف میشود. عنکبوت قرمز: با حمله به برگها باعث ریزش زودرس میشود.
تریپسها: حشرات کوچک بالداری هستند که با فروکردن خرطوم تریپس خود به داخل گیاه از شیره گیاهی تغذیه کنند. گیاه را تضعیف مینماید و رشد آن را متوقف میکنند. در نقطه حمله لکههای مینارنجی رنگ تولید میشود.
زنبورها: به برگها حمله میکنند و در آنها سوراخ ایجاد میکنند و کلروفیل را میخورند و رگبرگها را ترک میکنند.
کنهها: بیشتر در سطح زیرین برگها زندگی میکنند و ترشحات آنها سطح برگها را میپوشاند.
سوسکها: لاروها و حشرات کامل آنها دارای قسمتهای دهانی جونده هستند و در برگها سوراخ ایجاد میکنند.
مگس: حشرات بالغ آنها برای گیاه مضر نیستند. اما لاروهای آنها از ریشههای نازکتری تغذیه میکنند.
ریشه خوار: از جمله سوسکهای خطرناکی است که لارو آن به ریشههای ظریف حمله کرده و گیاه را ضعیف و سپس خشک میکند.
چوب پنبه بستن: پشت برگها متورم شده و به چوب پنبه تبدیل میشود. این علائم پاسخ گیاه به محیط مرطوب یا نور کم است.
قارچ Pronospera: روی برگها لکههای زرد و قهوهای به شکل نامنظم ایجاد میکند.
قارچ آنتراکنوز: این قارچ در محیط گرم و مرطوب حمله میکند و باعث ایجاد لکههای ریز و سیاه روی برگ میشود. که در نهایت منجر به سقوط آنها میشود.
قارچ بوتریتیس: در هوای گرفتگی بدون جریان حمله میکند که باعث ایجاد لکههای قهوهای خشک روی برگها میشود. در نهایت منجر به حمله کپک خاکستری میشود.
کپک سیاه: کپک سیاه به صورت دوده پودری در پشت برگها دیده میشود.
پژمردگی: ممکن است مربوط به پوسیدگی و فساد ریشه باشد، در غیر این صورت ممکن است ویروسها باعث این پژمردگی شده باشند.
مگس سفید: در اوایل بهار، مگسهای سفید بیشتر حمله میکنند. علامت این بیماری مانند پاشیدن آرد روی برگها است.
زنگ زدگی: لکههای قهوهای تا قرمز سوخته روی برگها ظاهر میشود. اسپورهای این قارچها به صورت دو سلولی در زیر میکروسکوپ دیده میشوند.